Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Czy dieta może wpłynąć na poprawę jakości wzroku?

Czy dieta wpływa na wzrok

Wzrok jest jednym z najcenniejszych zmysłów, który umożliwia nam doświadczanie świata wokół nas. Dbając o zdrowie naszych oczu, często skupiamy się na regularnych badaniach wzroku i noszeniu okularów przeciwsłonecznych. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że nasza dieta może również mieć istotny wpływ na jakość i zdrowie naszego wzroku. Zobaczmy, co jeść, aby zachować zdrowie oczu i w jaki sposób poszczególne składniki wpływają na jakość widzenia.

Witaminy na poprawę wzroku

Chcąc zachować dobry wzrok, warto wzbogacić dietę o odpowiednie witaminy. Szczególnie ważne dla zdrowia oczu są: witamina A, witamina E i witamina C. Witamina A oraz jej pochodna beta-karoten wpływa na zahamowanie wolnych rodników, a jej niedobory często prowadzą do tzw. ślepoty zmierzchowej, czyli pogorszenia widzenia w ciemności.

Działanie witaminy C na wzrok polega przede wszystkim na antyoksydacyjnych właściwościach kwasu askorbinowego. Rolą tej witaminy jest też odżywianie tkanek i wzmacnianie naczyń krwionośnych w oczach.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, co może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i starczowzroczności. Ponadto witamina E wspomaga zdrową cyrkulację krwi w oczach.

 

Składniki mineralne wspomagające wzrok

Witaminy to nie wszystko. Kiedy zależy nam na zachowaniu dobrego wzroku, powinniśmy postawić też na odpowiednią podaż składników mineralnych, takich jak cynk, miedź, mangan i selen. Podane minerały biorą udział w wytwarzaniu rodopsyny, światłoczułego barwnika odpowiedzialnego za redukcję wolnych rodników. Dodatkowo miedź pomaga utrzymać wiązania kolagenowe, co wpływa na lepszą trwałość naczyń krwionośnych oka.

 

Antocyjany w diecie na poprawę wzroku

Antocyjany to barwniki pochodzenia roślinnego, najczęściej w kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Antocyjany wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a przy tym wzmacniają naczynia krwionośne w oku, dlatego mogą przyczynić się do utrzymania dobrej kondycji narządu wzroku. Antocyjany występują między innymi w: borówkach, aronii, czarnej porzeczce, truskawkach, żurawinie, wiśniach.

 

Luteina i zeaksantyna na lepszy wzrok

Popularne suplementy na poprawę wzroku zawierają najczęściej właśnie te dwa składniki. Luteina i zeaksantyna są karotenoidami, które działają jak filtr, absorbując szkodliwe promieniowanie świetlne, zwłaszcza niebieskie światło. Chronią one przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Chcąc uzupełnić dietę w te substancje, warto do jadłospisu wdrożyć: żółtka jaj, jarmuż, szpinak, kapustę włoską, brokuły, cukinię, kukurydzę, marchew.

 

Co w diecie szkodzi oczom?

Chcąc zachować zdrowie oczu, warto zwrócić uwagę także na produkty, które mogą szkodzić oczom, takie jak produkty wysoko przetworzone cukry; dieta zawierająca dużo takich produktów nie jest dobra dla zdrowia oczu, gdyż niezdrowe cukry podwyższają ryzyko zachorowania na zaćmę czy  retinopatię cukrzycową

Warto pamiętać, że wszelkie problemy ze wzrokiem powinno się skonsultować z okulistą.

Podobne wpisy

Posts 1 to 3 of 6