Wzrok jest jednym z najcenniejszych zmysłów, który umożliwia nam doświadczanie świata wokół nas. Dbając o zdrowie naszych oczu, często skupiamy się na regularnych badaniach wzroku i noszeniu okularów przeciwsłonecznych. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że nasza dieta może również mieć istotny wpływ na jakość i zdrowie naszego wzroku. Zobaczmy, co jeść, aby zachować zdrowie oczu i w jaki sposób poszczególne składniki wpływają na jakość widzenia.

Witaminy na poprawę wzroku

Chcąc zachować dobry wzrok, warto wzbogacić dietę o odpowiednie witaminy. Szczególnie ważne dla zdrowia oczu są: witamina A, witamina E i witamina C. Witamina A oraz jej pochodna beta-karoten wpływa na zahamowanie wolnych rodników, a jej niedobory często prowadzą do tzw. ślepoty zmierzchowej, czyli pogorszenia widzenia w ciemności.

Działanie witaminy C na wzrok polega przede wszystkim na antyoksydacyjnych właściwościach kwasu askorbinowego. Rolą tej witaminy jest też odżywianie tkanek i wzmacnianie naczyń krwionośnych w oczach.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, co może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i starczowzroczności. Ponadto witamina E wspomaga zdrową cyrkulację krwi w oczach.

 

Składniki mineralne wspomagające wzrok

Witaminy to nie wszystko. Kiedy zależy nam na zachowaniu dobrego wzroku, powinniśmy postawić też na odpowiednią podaż składników mineralnych, takich jak cynk, miedź, mangan i selen. Podane minerały biorą udział w wytwarzaniu rodopsyny, światłoczułego barwnika odpowiedzialnego za redukcję wolnych rodników. Dodatkowo miedź pomaga utrzymać wiązania kolagenowe, co wpływa na lepszą trwałość naczyń krwionośnych oka.

 

Antocyjany w diecie na poprawę wzroku

Antocyjany to barwniki pochodzenia roślinnego, najczęściej w kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Antocyjany wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a przy tym wzmacniają naczynia krwionośne w oku, dlatego mogą przyczynić się do utrzymania dobrej kondycji narządu wzroku. Antocyjany występują między innymi w: borówkach, aronii, czarnej porzeczce, truskawkach, żurawinie, wiśniach.

 

Luteina i zeaksantyna na lepszy wzrok

Popularne suplementy na poprawę wzroku zawierają najczęściej właśnie te dwa składniki. Luteina i zeaksantyna są karotenoidami, które działają jak filtr, absorbując szkodliwe promieniowanie świetlne, zwłaszcza niebieskie światło. Chronią one przed stresem oksydacyjnym i mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Chcąc uzupełnić dietę w te substancje, warto do jadłospisu wdrożyć: żółtka jaj, jarmuż, szpinak, kapustę włoską, brokuły, cukinię, kukurydzę, marchew.

 

Co w diecie szkodzi oczom?

Chcąc zachować zdrowie oczu, warto zwrócić uwagę także na produkty, które mogą szkodzić oczom, takie jak produkty wysoko przetworzone cukry; dieta zawierająca dużo takich produktów nie jest dobra dla zdrowia oczu, gdyż niezdrowe cukry podwyższają ryzyko zachorowania na zaćmę czy  retinopatię cukrzycową

Warto pamiętać, że wszelkie problemy ze wzrokiem powinno się skonsultować z okulistą.